top of page

Hvordan skoleeier kan bidra til økt deling blant skolene

Dette er ikke en post hvor målgruppen er lærere, selv om det også er hyggelig at de også leser tekstene mine. Denne teksten forsøker å nå ledelsen i hver fylkeskommune, og har som mål å vise at det er mulig å endre hvordan skolene samarbeider, om det blir organisert sentralt.


Jeg har tidligere skrevet om oppgaver som forsvinner i skolen fordi det ikke er noens konkrete ansvar. Dette forslaget jeg legger frem nå vil være umulig for en enkeltlærer å gjennomføre, ei heller en avdelingsleder eller en rektor. Dette må gjennomføres på fylkesnivå.


I forslagene vil det kanskje komme frem at jeg har undervist på studiespesialserende, og at jeg ikke har så stor erfaring med yrkesfag. Jeg må ta utgangspunkt i fag og linjer jeg er kjent med.

Planen er å tildele et emne i hvert fag på hvert trinn til hver skole og la dem jobbe konkret med dette emnet i fagteamet. De bør få tildelt emnet i starten av andre semester, slik at de har god tid til å jobbe med ideene.


De skal lage/finne:

  • Plan for gjennomføring av emnet

  • Presentasjoner

  • Vurderinger og målskjema

  • Aktiviteter

  • Tips om museumsbesøk, o.l.

  • Andre nyttige opplegg og tips


Alt skal så leveres inn før sommerferien. Alt vil så bli delt i en stor database, slik at alle lærerne i fylket får tilgang til alt materialet. Da begynner man neste år med både planer, ideer og vurderinger og kan gå til timen med langt større trygghet enn tidligere.


Lærerne i teamet trenger heller ikke bli enige om en plan, eller en presentasjon, og de trenger ikke bli enige om hvordan elevene skal testes i emnet. Dersom de har forskjellige ideer kan alle disse deles, så kan lærere på andre skoler selv vurdere hva de ønsker å bruke, om noen.


Neste år

Dette er ikke ment for å gjennomføres én gang. Imidlertid blir jobben langt enklere de påfølgende årene. Hvert år får man tildelt et nytt tema. Da er det viktig å gå gjennom det som ble delt året før, og legge til nye opplegg, eventuelt revidere det som ligger ute. I mange tilfeller vil man kanskje ikke ha behov for å gjøre så mye.


Forslag til tema

OBS: det er viktig å ikke tildele ett læreplanmål til hver enkelt gruppe, siden disse ofte vil overlappe flere tema. For eksempel vil “lese og tolke tekster fra 1500 til 1850 i kulturhistorisk kontekst og drøfte hvordan de er relevante i dag” fra VG2 Norsk Studieforberedende kanskje dekke opp til 40% av pensum for året.


Dette betyr heller ikke at læreren må ta ett og ett tema, slik de er presentert, de står selv fritt til å bruke og ikke bruke oppleggene som ligger ute.


Eksempler

Dette er noen eksempler på hvordan man kan dele inn fagene i emner. Hvert emne vil ha forskjellig antall emner, og det er ikke nødvendig å gi alle skoler ett emne innen ett trinn. Større skoler kan også få to emner, eventuelt kan man vente med å gi et emne til året etter.


Norsk


VG1

  1. Romanlesing

  2. Diktanalyse

  3. Retorisk analyse

  4. Novelleanalyse

  5. Samisk språk og kultur

  6. Å skrive fagartikkel

  7. Sidemål

  8. Leserinnlegg

  9. Muntlig debatt


VG2


  1. Norrøn litteratur

  2. Nordiske språk og norrønt

  3. Renessanse

  4. Barokken

  5. Opplysningstid/ klassisisme

  6. Romantikken

  7. Språk 1800 - tallet

  8. Språk 1900 -tallet

  9. Essay



VG3


  1. Kritisk realisme

  2. Tidlig modernisme og nyromantikk

  3. Etisk realisme

  4. Modernisme

  5. Realisme etter krigen

  6. Modernisme etter krigen

  7. Samtidslitteratur

  8. Språk og dialekter

  9. Å øve til muntlig eksamen


Historie


VG2

  1. Kildekritikk

  2. Fram til slutten av bronsealderen

  3. Hellas

  4. Roma

  5. Middelalder Europa

  6. Middelalder Norge

  7. Renessansen

  8. Oppdagelsene

  9. Reformasjonen

  10. Norge i dansketiden



VG3


  1. Opplysningstiden

  2. amerikansk revolusjon

  3. Fransk revolusjon

  4. Napoleonskrigene

  5. Industriell revolusjon

  6. Norge 1814-1904

  7. Verden 1815-1880

  8. Nyimperialismen

  9. Første verdenskrig og den russiske revolusjon

  10. Norge 1905- 1945

  11. Mellomkrigstiden

  12. Andre verdenskrig

  13. Norge 1945 -

  14. Etterkrigstiden




Religion og Etikk


  1. Religioner - introduksjon

  2. Kristendommen

  3. Islam

  4. Hinduisme, buddhisme, jødedom

  5. Andre livssyn

  6. Filosofi

  7. Etikk


Men hva med grunnskolen?

Det er selvsagt mulig å gjennomføre noe lignende i grunnskolen, men for mindre kommuner vil det i så fall være nødvendig å avtale med nabokommunene. Det bør imidlertid ikke være et problem å få til et samarbeid. For større kommuner, med ti eller flere skoler er det bare å gå i gang.


Noen avsluttende kommentarer


Det vil sikkert være mange som vil føle at dette blir ekstraarbeid i en ellers slitsom hverdag, men det vil i så fall bare gjelde første året. Senere vil du kunne spare mange timers forberedelse ved å bruke hva andre har laget.


Det er også viktig å påpeke at mye av dette arbeidet allerede er gjort. Du har kanskje allerede en presentasjon om temaet dere har fått tildelt. Som regel vil det ikke kreve mer enn ett møte eller to for å sette alt sammen.


Samtidig er det viktig å påpeke at dette blir umulig å gjennomføre av dem som er i klasserommet, det må gjøres av de som sitter i fylket. I den forbindelse trenger man kanskje ikke sette i gang med alle fag og alle trinn, man kan gjerne forsøke med noen få, og se om det lar seg gjøre.

185 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page