Hvordan jeg vil jobbe med nynorsk i år

Updated: Oct 6, 2023

Dette er noen av de ressursene jeg kommer til å bruke med elevene i år. Jeg kommer ikke til å dele ut alt med en gang, men vil porsjonere ut litt og litt. Det er viktig å ikke overvelde elevene med for mye i starten.

I begynnelsen av året vil jeg dele ut arbeidsheftet og første arket med gloser. Så deler jeg ut flere ark etterhvert. Jeg kommer til å gi dem presentasjonen om feil på nynorsk før første skriveøkt, sammen med miniordlisten. Imidlertid tror jeg lærerne som leser dette selv vet hva som er best for deres elever.

Glosekort

Jeg kommer til å dele ut disse til elvene, sammen med en liten pose. Imidlertid får de ikke alle samtidig, jeg gir dem ett og ett ark. Da blir det langt mer overkommelig. Elevene går gjennom, og legger kortene de kan i en egen bunke.

OBS: Husk å skrive ut med å vende arket på langsiden.

nynorske glosekort
Download PPTX • 78KB

Glosekort med feil

Disse kommer jeg til å dele ut etter at elevene har fått alle de ovennevnte kortene.

OBS: Husk å skrive ut med å vende arket på langsiden.

glosekort med feil - nynorsk
Download PPTX • 54KB

Grammatikkort

Disse kommer jeg også til å dele ut, ett ark om gangen. Elevene kan ha dem sammen med glosekortene og bruke dem på samme måte.

OBS: Husk å skrive ut med å vende arket på kortsiden.

spørsmål om nynorsk
Download PPTX • 120KB

Arbeidshefte

Dette heftet skriver jeg ut med stift i ryggen. Dette er oppgaver de kan jobbe med gjennom året. Det er ikke langt, men det fokuserer på det viktigste de må lære, de vanligste ordene, vanlige verb, osv.

OBS: Du finner et nytt hefte her.

Nynorske-hefte-2 rettet
.docx
Download DOCX • 32KB

Miniordliste

Denne deler jeg ut til elevene for å lese gjennom. Den kan være nyttig under skriveøkter.

Sjekkliste og miniordliste for eksamen i nynorsk
.docx
Download DOCX • 24KB

Jobbing i Google Forms

Jeg kommer til å be elevene jobbe med disse oppgavene av og til. Dessverre får jeg ikke lov til å samle inn data, men de er likevel nyttige for elevene.

Presentasjon med feil

Denne deler jeg ut og ber elevene lese gjennom før en skriveøkt, så kan jeg henvise til regler når jeg retter. Slik kan elevene raskt finne feilene, og jeg slipper å forklare reglene igjen og igjen. Jeg kan også enkelt føre statistikk over hvilke feil elevene har, slik at jeg legge vekt på dette i undervisningen.

1,450 views0 comments