top of page
Search
  • Writer's pictureKjetil Hope

Leseprosjekt - de glemte forfatterne


Mange forfattere blir husket etter sin død. Ibsen, Holberg, Bjørnson, de vil alle bli lest om hundre år.


Imidlertid gjelder ikke dette alle forfattere. De fleste som har utgitt bøker, ble glemt innen femti år etter sin død.Jeg har i det siste blitt litt opptatt av de glemte forfatterne. Hva leste de tidligere som vi nå ikke bryr oss om? Hvorfor forsvant disse forfatterne, hvorfor overlevde andre?Personlig har jeg lest fire bøker av Ronald Fangen, og en bok om ham, men jeg har forstått at det ikke lenger er så vanlig. Den siste utgivelsen, var, såvidt jeg kan se, fra 1995, og det er tvilsomt om de vil bli utgitt flere ganger, spesielt siden alle nå er i public domain.Jeg har lyst til å lese glemte forfattere, og se om det kanskje er noen skatter som er glemt fra tidligere tider.
Her er noen av forfatterne jeg vil lese fremover. Det er mulig "fremover" vil bety flere år, kanskje er det et halvt år, jeg vet ikke. Men jeg vil likevel forsøke å lese noen dem som ikke lenger nevnes i lærebøkene.


Her er noen jeg vil forsøke meg på i tiden fremover:


Hans Aanrud


Kjenner ikke til, men var visstnok en stor forfatter i sin tid.


Manghild Haalke


Hun debuterte som 50-åring, og slo gjennom med debutboken. Likevel ble hun glemt kort tid etter sin død. Det er merkelig, så mange som skrøt Allis sønn opp i skyene på den tiden.


Einar Solstad


Denne dikteren ble bare 26 år, og rakk bare å utgi to diktsamlinger. Det er trist, men kanskje var han et stortalent.


Tryggve Andersen


Vet lite om, men var visst stor i sin samtid.


Regine Normann


Hun er visstnok fortsatt stor i Nord-Norge, men jeg kjente ikke til henne før noen dager siden.


Jens Tvedt


Oppdaget nettopp, litt nysgjerrig på hva boken handler om.


Dikken Zwilgmeyer


Nevnt i norskboka på VGS i sin tid, men nå er hun nok ute.


Herman Wildenwey


Jeg har vært i museet hans, men han er visstnok ikke så mye lest lenger. Synd det, det er for få humoristiske forfattere i Norge.


Ole Edvard Rølvaag


Han lærte jeg om i en amerikansk historiebok, men han er visstnok mer kjent i USA enn i Norge. Likevel, bøkene må leses.


549 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page