Leserinnlegg om chatgpt og tiltaksløshet hos politikere

Jeg sendte dette leserinnlegget til en en avis for to uker, men siden jeg ikke har hørt noe, velger jeg heller å dele det her.

11 september 2001 satt George W. Bush på en barneskole og hørte på en opplesning da en av hans nærmeste medarbeidere hvisket ordene “The country is under attack”. Han satt i sju minutter før han reiste seg og forlot skolen. Høsten 2022 fikk regjeringen i Norge vite at det var utviklet en ny form for kunstig intelligens, og at dette kunne ha dramatiske konsekvenser for norsk skole. De sitter fortsatt.

Noen vil kanskje reagere på sammenligningen mellom en så stor tragedie som terrorangrepet, og et nytt dataverktøy som kunstig intelligens, og jeg påstår ikke at AI er en tragedie sett under ett.

Kunstig intelligens har mange positive sider, og jeg bruker den selv ved anledninger. Imidlertid har AI også en stor skyggeside, og denne har ikke myndighetene brukt sju minutter å reagere på, de har brukt ett år.

På de fleste skoler vil jeg anta at ChatGPT og lignende tjenester ble diskutert høsten 2022. Kunne man skrive over lengre perioder? Kunne man overlate tekstene til elevene hjemme? Måtte alle tekster skrive med lukket nett? Lærerne diskuterte. Det gjorde ikke politikerne. Daværende utdanningsminister Tonje Brenna kunne berolige lærerne, dette var ikke farlig. 15 januar 2023 kunne hun fortelle i VG at de måtte lære å tilpasse seg ny teknologi og at det ikke var noen som helst fare for den norske skolen. Lærerne måtte altså, for å parafrasere Groucho Marx, velge mellom å tro på ministeren eller sine egne øyne.

Hva sier man til de lærerne som har mottatt en tekst av en åttendeklassing, fylt med flere fremmedord enn en masterstudent kjenner til? Hva sier man til lærere som leser over en tekst igjen og igjen for å finne ut om den er skrevet av en elev eller en robot? Hva sier man til en lærer som ikke kan forlate elevene under en skriveøkt, siden fristeren på ChatGPT kaller på elevene?

Igjen, det er mange positive sider ved kunstig intelligens, men det er også en grunn til at vi ikke gir kalkulator til elever i første klasse. Først må de lære seg å regne, så kan de regne med kalkulator. På samme måte kan man ikke bruke kunstig intelligens for tidlig. Elevene må først lære å formulere setninger, bygge opp en argumentasjonsrekke, lære å lese korrektur og å strukturere artikler. Samtidig må de lære å sjekke kilder, dobbeltsjekke påstander og finne ut om teksten stemmer, og dette tar tid. Fri bruk av ChatGPT for elever som ikke har lært å skrive og å lese kildekritisk er en katastrofe.

Lærerne har tatt grep. Det har ikke politikerne. De har kanskje satt ned et utvalg, de har kanskje sendt ut noen råd, men ellers har de vært tause. Lærerne har måtte ta hele jobben. De har måttet legge om vurderingssituasjoner, de har måttet bruke mye tid på å trippelsjekke tekster, de har følge ekstra nøye med. Alt dette har de gjort uten noen som helst hjelp fra politikerne.

Samtidig har den kunstige intelligensen endret måten man skriver tekster. Før kunne man jobbe over lengre tid med lange artikler, hvor elevene fikk tilbakemeldinger og kunne utvikle sine egne tekster. Dette er i dag langt vanskeligere. Det vil være for enkelt for elevene å la AI skrive store deler av tekstene. Elevene får ingen trening i å skrive de lengre tekstene de blir pålagt på universitetet. Skolen endres, og samfunnet endres med den. Og på toppen er det stille.

George W. Bush satt som sagt i sju minutter, men han reiste seg til slutt. De norske politikerne sitter fortsatt. De har ikke tatt ansvar. De har lukket øynene for alle de store utfordringene som AI har skapt. De har dyttet fra seg ansvaret til dem som er nødt til å ta det.

Vi krever ikke flere utredninger som koker bort i kålen, vi krever handling. En generasjon kan vokse opp uten evne til å formulere lengre tekster på egen hånd. En generasjon holder på å stole blindt på en enkelt kilde. En generasjon er i ferd med å bli avhengig å kunstig intelligens. Det er på tide på gjøre noe.