top of page
Writer's pictureKjetil Hope

Å lage oppgavesett til heldagsprøve - noen tips

Jeg har i den siste tiden laget heldagsprøvesett sammen med kollegene på skolen og har gjort meg noen tanker om prosessen.


Du skal aldri bruke eksamensoppgaver


Dette ser jeg stadig lærere gjøre når de skal forberede heldagsprøver. Det ligger mange gode oppgaver i eksamenssettene, hvorfor ikke bruke dem? Problemet er at det også ligger løsninger på oppgavene. Enkelte nettsider har lange analyser av alle oppgavene gitt på eksamen, og dersom elevene er smarte laster de ned alle disse før heldagsprøven. De blir heller ikke tatt for plagiat om de bare bruker ideene, men ikke ordene. Du må lage dine egne oppgaver.




Jobb med oppgavene gjennom hele året

Det finnes i utgangspunktet fem kategorier som 90% av oppgavene på eksamen faller under.

  • Retorisk analyse

  • Diktanalyse

  • Novelleanalyse

  • Fagartikkel

  • Essay


Retorisk analyse trenger ikke ta lang tid, om du har fulgt med i aviser. Det finnes mange gode leserinnlegg eller reklamer som man kan bruke. Personlig anbefaler jeg å sjekke ut AMagasinet eller D2 på fredager, der finner du mange. Jeg bruker også et Google Dokument til å samle alle relevante reklamer.


Noveller finner du ved å kikke i utgivelser de siste årene og velge dem som er under 10 sider. Les gjerne noen novellesamlinger i løpet av skoleåret, da finner du snart en som passer godt.


For dikt gjelder det samme, samle gode dikt i løpet av året. Dersom du leser diktsamling og finner et fint dikt, ta bilde på mobilen.


Når det gjelder essay og fagartikkel er det greit å samle på artikler og leserinnlegg gjennom hele året. Personlig har jeg et Google-dokument hvor jeg limer inn lenker. Disse lenkene sorterer jeg, når jeg får tid, etter tema, og så formulerer jeg en oppgave.


Du sparer mye tid, og lager langt bedre oppgaver om du tenker langsiktig. Det gjør heller ikke å lage mange oppgaver samtidig, da har du ordnet deg for mange år fremover.


Ingen skanning av bilder og maks en utskrift

Dersom du finner et bilde i en avis eller magasin, så er det ideelt at du ikke scanner bildet, men heller finner det som pdf eller jpg. Problemet er at kvaliteten blir dårligere, og du skal som regel også skrive ut bildet også. Det gjør kvaliteten enda dårligere. Tips: bruk ilovepdf, og konverter fra pdf til jpg.


Samtidig (om du har med bilder i oppgavesettet) er det bedre å skrive ut direkte (og velge stifting) enn å skrive ut ett eksemplar og så kopiere. Bilder bør som regel ikke være en kopi av en kopi.


Det samme gjelder forøvrig om du skal bruke en novelle eller dikt, det er ofte bedre å konvertere til tekst. Det ser ikke så fint ut med skjev tekst, med store svarte felter oppe og nede.


Du må bruke begrenset nett på heldagsprøver


Etter over halvannet år med ChatGPT sier denne seg selv.



Du bør bytte oppgaver med andre skoler


Ett av mine prosjekter har vært å samle tidligere gitte oppgavesett fra andre skoler i en stor mappe på nett. Tanken er at det er unødvendig å drive dobbeltarbeid, og man kan finne mange gode oppgaver fra andre. Det gjelder også om en skal ha en oppsamlingsdag, da er det veldig tidsbesparende å bytte sett med en annen skole.



37 views0 comments

Recent Posts

See All

Helge Simonsen - ressurser

Finn andre forfatterressurser her . Nasjonalbiblioteket Eventyr på fotreisen Lenke Lek : dikt Lenke Naturen og opptuktelsen : nye lyriske...

Comments


bottom of page