top of page
Search

Hvordan lage kryssord


Denne fremgangsmåten forutsetter at du har en google-konto.


Kryssord kan være en fin måte å kombinere læring og lek i undervisningen. Nå finnes det enkelte nettsider hvor man kan skrive inn ord, og så genereres disse automatisk, men disse er ofte ikke så gode. Du får langt bedre kryssord av å lage dem selv. Nå er dette noe som selvsagt tar tid, og forberedelsestiden blir selvsagt lang, sammenlignet med andre opplegg. Kryssordlaging anbefales ikke om du ikke finner glede i aktiviteten. Se på det som noe du gjør i stedet for å løse sudoku, eller for den saks skyld, kryssord. Ellers tar jeg imot alle kryssord du måtte lage, og publiserer dem gjerne på denne siden.


Steg 1 - malen

Lag en kopi av denne malen. Personlig bruker jeg bare det tredje regnearket til å føre inn, og jeg fjerner fargene.


Steg 2 - fyll inn ord.

Det gjør ingenting om ikke alt passer. Dette er ikke scrabble. Du kan sette inn streker etterhvert (jeg forklarer hvordan lenger nede). Se eksempel nedenfor. Faget er norsk som andrespråk.


Du må forøvrig finne din egen stil når du skal fylle inn ord her, så her skal jeg ikke gi for mange råd. Men mitt tips er å starte med flere, og flikke litt på dem nå og da.
Steg 3 - streker

Når du er ferdig skal sette inn streker rundt hele.Her er eksempel fra historie (tema: Hellas og Roma).Lag streker rundt hele kryssordet. Velg gjerne tykk linje.

Du kan også velge å gjøre hull svarte. Se eksempel nedenfor.

Steg 4 - nummerering

Dette steget er ofte lettere å gjennomføre med en utskrift av puslespillet.


Det første du må gjøre når du nummererer ordene er å finne alle felter som starter både et vannrett og et loddrett ord. Se eksempel nedenfor. "S" i "synger" og "ser" må derfor ha samme tall.


Etter at du har gitt disse doble feltene et tall, kan du gå i gang med å fylle inn tallene til de andre ordene. Skriv gjerne inn alle tall på utskriften først.
Steg 5 - skriv inn hint.


Skriv inn hintene på siden, eventuelt bruk et eget ark i Word (dersom du bruker bilder som hint)


Steg 6 - Å sette inn tallene


Her er det flere metoder. Jeg kan forklare den enkleste.

Skriv inn tallene i feltene. Marker deretter hele kryssordet og velg: Format --> Justering --> Venstre og Øverst.


reduserer du størrelsen på tallet (til 9-12)Her er det også muligheter for å spare litt tid ved å kopiere og lime inn, men du kan finne den metoden som er best for deg.Steg 7 - å fjerne bokstavene


Fjern alle bokstavene. Personlig liker jeg å fjerne dem etterhvert som jeg setter inn tallene, men finn din egen metode.
Steg 8 - test

Skriv ut puslespillet og fyll ut. Det er viktig å sjekke om det feil, og det kan man bare gjøre ved å fylle ut kryssordet selv.Steg 9 - lagre som pdf


Last ned dokumentet som pdf.Steg 10 - del ut til elever, eller last opp på nettet


Last gjerne opp ferdige kryssord på nett. Føl deg fri til å sende til meg. På forhånd takk.

29 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page