Dette er noen meninger jeg har hatt om norskfaget.
Det er sikkert mange som synes at det kan være slitsomt å lage oppgavesett til heldagsprøver. Spesielt om man begynner noen dager før selve dagen kan det føles som mye jobb. Da er det ofte bedre å hele tiden tenke på hvilke oppgaver man kan gi til elevene.
Alle lærerne i et fag på en skole bruker en time eller to til å be AI om å lage oppgaver. Man limer deretter oppgavene inn i et fellesdokument. Deretter går man gjennom oppgavene, sorterer og gjør i stand et grammatikkhefte. Skriv så ut heftet og del ut til elevene.
Det er mange flinke elever på videregående, men det er også mange elever som kan bli flinkere. Det er elever som skriver god norsk, og det er elever som trenger litt hjelp for å nå sitt ytterste potensiale når det gjelder rettskriving. Problemet, slik jeg ser det, er at mange elever trenger å lære basiskunnskapen, og at dette lite snakkes om blant norsklærere.
En av de sjangrene elevene vil støte oftest på innen høyere utdanning er fagartikkel. Mange studenter vil verken støte på essays, litterære analyser eller retorikk når de begynner på universitet eller høyskole, og dette er også noe som man må ta innover seg når man underviser i fag på¨videregående.
Siden tverrfaglig arbeid er målet i den nye læreplanen er det greit å minne om noen av de temaene som går igjen. Ett av disse er kritisk tenkning. For en VG1-klasse på studieforberedende vil det være minst fire fag som har kritisk tenkning på læreplanen.
Basert på egne erfaringer er det ikke bare å vedta tverrfaglighet, det må gjerne planlegges tidlig, gjerne om våren. Det blir vanskelig å gjennomføre tverrfaglighet dersom lærerne gjennomgår forskjellige tema på samme tid. Her er det viktig at ledelsen legger føringer. For eksmepel kan en si at alle relevante fag skal legge visse tema til bestemte tider av skoleåret.
Når elevene begynner på videregående er det selvsagt mye som skal læres, men noe er mer påkrevet tidlig.
Enkelte nettsider har lange analyser av alle oppgavene gitt på eksamen, og dersom elevene er smarte laster de ned alle disse før heldagsprøven. De blir heller ikke tatt for plagiat om de bare bruker ideene, men ikke ordene. Du må lage dine egne oppgaver.
Jeg har reflektert litt hvordan norsklærere retter prøver, og det er mange lærere som ønsker at elevene bruker mer tid til å rette sine egne tekster, og leker med forskjellige metoder hvor elevene kan trenes opp i å bruke tekstene de har skrevet til å forbedre seg selv. Nedenfor ser dere en metode som KAN fungere.
Tanken var at de skulle låne en bok, lese på fritiden og ikke føle noe press. Imidlertid var det ikke like enkelt som jeg trodde. For det første var det litt vanskelig å kommunisere at dette ikke for en oppgave, og at det ikke var et krav om å fullføre boken. For det andre var det vanskelig å gjennomføre noe slikt når man var den eneste som jobbet for dette.
Elevene velger emne, laster ned malene, velger en, og skriver inn i denne. De sletter de andre malene. Etter at de har funnet passende bilder, sender de inn til læreren, som limer inn innholdet på lysbildene. Man kan også legge inn innholdsfortegnelse eller en leder.
Comments